Door de Kop van Noord-Holland 2

Lengte: 91 km, datum gepubliceerd: 06-09-2006Download deze route
Door de Kop van Noord-Holland 2
Deze route gaat ondermeer langs het noordelijkste deel van het vaste land van Noord-Holland. De zeehaven van Den Helder is daardoor in de route opgenomen, en ook de veerhaven van de boot naar Texel. U fietst over de zeedijk van Den Helder met zicht op het eiland Texel en later de Razende Bol. Vanaf Huisduinen volgt de route een prachtig fietspad door de duinen over een afstand van circa 9 kilometer.

Door de Kop van Noord-Holland 2 Bij Groote Keeten fietst u naar ?t Zand, waar u via de vlotbrug het Noordhollandsch Kanaal kruist. Dit kanaal wordt een stukje gevolgd, waarna u ondermeer via Schagerbrug en Sint Maartensbrug door de Zijpe- en Hazepolder fietst.
Bij Sint Maarten kruist u de Westfriese zeedijk. Via Valkkoog, Tolke en Haringhuizen gaat de route ten zuiden van Schagen langs. Feitelijk fietst u hier vanuit de ene polder de andere polder in. Via Lutjewinkel komt u in de Groetpolder en zo in Kolhorn. Via Oudesluis gaat de route weer naar het Noordhollandsch Kanaal.

Door de Kop van Noord-Holland 2

(Bij Westeinde zou u kunnen overwegen het pontje te nemen en zo de route met zo?n 7 km te bekorten. Aan de overkant van het water dient u dan rechtsaf te slaan richting Julianadorp parallel aan het Noordhollandsch Kanaal. Bij de Schoolweg komt u weer op de beschreven route.)

Door de Kop van Noord-Holland 2
De beschreven route gaat via de brug bij De Kooy, omdat het pontje niet altijd vaart. In de eerder doorkruiste polders ziet u veel grasland met koeien. Waar u nu fietst zijn het de bloembollen die de overhand hebben. Door Julianadorp heen komt u bij een nieuw aangelegd fietspad, welke door een nieuw natuurgebied gaat. Via hoofdzakelijk fietspaden in Den Helder komt u uiteindelijk weer bij de zeehaven uit.

Tip: De keuze of de route u links- of rechtsom fietst, dan wel in het noorden of in het zuiden begint, kunt u waarschijnlijk het beste af laten hangen van de windrichting en -kracht.

Graag verneem ik uw bevindingen middels een reactie op deze route.

Terug naar overzicht