Grafschafter Fietsentour 16

Lengte: 56 km, datum gepubliceerd: 05-10-2011Download deze route
"Mooi stadje aan de Dinkel": zo noemt een oud naslagwerk de plaats Neuenhaus, het op een na oudste stadje van de Grafschaft Bentheim en het startpunt van route nummer 16.
In Neuenhaus gaat u terug in de tijd en kunt u genieten van historische pracht en praal. Tijdens uw bezoek mag u het oude raadhuis zeker niet overslaan. Via Veldhausen en het Nederlandse Lattrop belandt u in een ware idylle: de Heerlijkheid Lage.
De "Herrlichkeit" is een beminnelijk dorp dat van 1605 tot 1806 een speciale status had; gewoonweg omdat men Lage bij de Westfaalse Vrede van 1648 over het hoofd had gezien dat zal u nu echt niet meer overkomen.
Bijna net zo oud als de Westfaalse Vrede is de schilderachtige watermolen aan de Dinkel. Daarnaast staat het herenhuis van de familie Van Heeckeren-Wassenaer.
Een heel bijzonder overblijfsel uit de tijd van de landheren is echter ook de eikenlaan met zijn zes huurhuizen uit 1780. En niet te vergeten de ruïne van de burcht Lage, die tot de Spaans-Nederlandse oorlog een machtig bastion vormde.

Terug naar overzicht