Totaal aantal GPStroutes
GPStracks Motor- Fiets- Mountainbike- Skeeler- Wandel & Kanoroutes
Totaal aantal GPStroutes
6114 GPS routes
   
Waypoint, Navigatie & Communicatie

rss feed

rss feed

Uitleg over Rss

Add to Google

 

:: Auto - Motorroute in Nederland ::
 
 
Naam v/d route: Fries-Drentse Woudentocht
Startplaats: Buitenpost
Afstand: 190 km
Geplaatst op: 13-10-2010
Start CoŲrdinaat: N 53.253660   -   E 6.142870
Geschikt voor: Route is geschikt voor GarminRoute is geschikt voor TomTom
De Fries-Drentse Woudentocht is een motortoertocht welke ons voert via karakteristieke landschappen, mooie bosrijke gebieden en rijke historie in het noorden van Nederland.
Fries-Drentse Woudentocht
Vanuit de startplaats Buitenpost vertrekken we in zuidelijke richting. Langs vriendelijk kronkelende wegen volgen we eerst de loop van het riviertje ?De Lauwers? en ontdekken zo de Surhuizumer ?Mieden?. Met de route pakken we vervolgens een mooi stukje ?Westerkwartier? van de buurprovincie Groningen mee. Ook een groot deel van de hierin gelegen gemeente Grootegast voldoet goed aan het karakter van de Friese Wouden.

Fries-Drentse Woudentocht Via Boerakker gaan we op naar Leek, bekend van het landgoed Nienoord. Wie van deze tocht tevens een cultuurtocht wil maken kan de borg bezoeken met het daarin gelegen nationaal rijtuigenmuseum, haar mooie tuinen en de ’schelpengrot?. Ook het beeldenornament in de nabij gelegen kerk van Midwolde (niet op de route) is het bezoeken waard. Via de Diepswal vervolgen we de route naar Jonkersvaart langs het gelijknamige kanaal. De jonker van Nienoord, Ferdinand Folef baron von Inn- und Knyphausen, heeft dit kanaal eind 18e begin 19e eeuw laten aanleggen ter ontginning van het veengebied.

We komen aan in de omgeving van het Friese Bakkeveen. Bakkeveen ligt te midden van een bosrijk gebied met afwisselende heide- en zandvlakten en is gelegen op de grens van Friesland, Groningen en Drenthe. Het dorp werd het eerst genoemd als de plaats waar in 1231 de Friezen en Drenten een veldslag hadden uitgevochten. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het dorp door de Spanjaarden verwoest. Het huidige Bakkeveen is ontstaan tijdens de veenontginning in 1660. Het is het enige brinkdorp in Friesland en heeft een brink in het centrum van het dorp. Vanuit een schaapskooi van het aangrenzende Allardsoog wordt de heide van Bakkeveen regelmatig door een schaapskudde begraasd. Daarnaast lopen er Exmoorpony's en Schotse hooglanders vrij in het heidegebied rond. Een mooi uitzicht op de omgeving heeft men vanaf de uitkijktoren bij Dundelle (Mjumsterwei) net buiten de bebouwde kom van Bakkeveen.

Fries-Drentse Woudentocht
Via Een en Steenbergen (Hunebedden) gaan we op weg naar het brinkdorp Norg. Norg heeft net als vele andere esdorpen in Drenthe een oude geschiedenis. Al in het begin van de middeleeuwen duikt Nurch of Norche op in de geschriften. Norg is destijds, net als omliggende dorpen, gebouwd op een hoger gelegen gebied tussen het Groote Diep en het Oostervoortse-diep. Het nabijgelegen Norgerholt is een heel oud bos en dateert vermoedelijk uit de 9e eeuw. Onderzoek heeft aangetoond dat de oudste essen dateren uit de periode 650-750 na Christus.

We gaan op naar Diever. Diever ligt pal naast het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Waarschijnlijk woonden al 6000 jaar geleden mensen op het gebied waar nu Diever ligt. De boeren uit de late steentijd bouwden vlak bij Diever een hunebed dat er nog steeds ligt. In de vroege Middeleeuwen werd het dorp Diever gesticht. De oudst bekende vermelding van Diever komt uit 1181, waar gesproken wordt van het dorp Devere of Deveren. Het centrum van Diever wordt gevormd door een Brink met daaraan liggend de dorpskerk, een voormalig gemeentehuis en een Schultehuis, het huis waar de schulte (schout, een soort burgemeester) woonde. Tegenwoordig is er het Archeologisch Centrum West-Drenthe in gevestigd. Verder staat in het dorp sinds 1882 korenmolen De Vlijt. Vooral in de zomer is het dorp en de omgeving van Diever een gezellig komen en gaan van toeristen.

Fries-Drentse Woudentocht

Door de bossen van Diever gaan we richting de Doldersummer velden. Wie goed oplet, kan ook hier Schotse hooglanders spotten die vrij in de natuur rondlopen. Via via gaan we op naar Beetsterzwaag. Op de route er naartoe en rond Beetsterzwaag zelf is het weer genieten met veel afwisseling in een prachtige omgeving.

Fries-Drentse Woudentocht
Weer eenmaal ten noorden van de A7 naderen we de laatste etappe van de tocht. Buitenpost staat al weer op de borden. De Friese Wouden is een streek in het oosten van Friesland met een geheel eigen karakter. De Friese Wouden liggen op hoge zandgronden. Kenmerkend daarbij is het zogenaamde coulissenlandschap, dat gevormd wordt door houtwallen die dienst doen als afscheiding van landerijen. Slingerend door dit mooie landschap en het pittoreske Veenklooster gaan we op weg naar waar de tocht begon: Buitenpost.Deze GPSroute is u aangeboden door:     Albert Postma
 
 
Aantal reacties op Fries-Drentse Woudentocht : [1]  
 
27-10-2011 Vulles
Deze route in een van de laatste mooie weekenden van 2011 gereden en genoten! Erg mooie route door het noorden van ons land over mooie stuurwegen, afwisselend snelle en langzame stukken. Enige minpunt is het lange rechte stuk van Assen naar Diever. Voor de rest een aanrader!
 
 
Reactie op deze route Toevoegen 

  
Over GPStracks | Adverteren | Overeenkomst | Kontakt

 


Bestellen Onroute Fietskaart

Bestellen Onroute Motorkaart

Bestellen Onroute 1001 Routes

Bestellen Onroute Wandelkaart Bekijk uw eigen track op Google-map

 Montfoort - Lekdijk
 Fiets en wandel route Lu
 Wandeling Needse Berg
 Ten Cate rit 2018
 BdR mtb route
 11 Dorpenroute rond Tilb
 Wandeling Landgoed Overi
 Rondje Twente / Gelderla
 Rondje Utrecht Gouda en
 Rondje Gildehaus Duitsla
 rondje Am Knittenberg in


Overzicht alle GPS routes

Download Google-Earth

www.fietsen.123.nl

www.fietsen.123.nl

fietsroute.org

jooble.co.nl
jooble-be.com