Hagewindroute

Lengte: 32 km, datum gepubliceerd: 01-07-2009Download deze route
 Landgoed Oldenaller
De route is vernoemd naar een nieuw windmolenpark nabij het Aaltens Goor.
Voor deze route heb ik als startpunt restaurant Karpermeer in Aalten genomen, de beschrijving gaat dan ook van dit startpunt uit. Een alternatief startpunt kan café De Radstake aan de Twenteroute zijn.
Zowel bij het Karpermeer als de Radstake zijn voldoende parkeerplaatsen.

 Landgoed Oldenaller
Het eerste stukje gaat over een zandweg achterlangs het Kapermeer, vervolgens ga je via een smal paadje onder de weg door en kom je bij de ijsbaan uit. Als de ijsbaan geopend is, dan zal dit een probleem zijn. Dan moet even een alternatieve route via de Haartsestraat gevolgd worden. Vervolgens ga je via kleine fietspaden en een klein stukje langs de harde weg. Na zalencentrum Het Noorden ga je door een bosje waar je even je stuurkunst kunt proberen.

Daarna gaat het richting Klein Zwitserland met mooie holle wegen. De route wordt vervolgens afgewisseld met fietspaden, zandwegen en soms een klein stukje harde weg. Aangekomen op het grondgebied van Varsseveld kom je al snel in een mooi bosrijke omgeving, de Vennebulten genaamd. Momenteel is een enthousiaste werkgroep bezig om dit natuurgebied zoveel mogelijk weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. In de Vennebulten is geen onderscheid tussen fiets en wandelpaden, houdt dus rekening met de wandelaars en matig dan de snelheid.
Nabij de Vennebulten is aan de Twente route café de Radstake, een ideaal punt om eventueel even te pauzeren en een kopje koffie te drinken. Dit café is ook geschikt als startpunt voor de route.

 Landgoed Oldenaller Daarna gaat het naar het crosscircuit van de Vamac, dit terrein is eigendom van de Vamac, fietsen rond de baan wordt wel getolereerd. In verband met trainingen is in de winter op zaterdagmiddag en in de zomer op woensdagavond dit stukje van de route niet toegankelijk. Daarna gaat via typerende zandwegen naar het Aaltens Goor, een stukje mooi natuurgebied. Aan de rand van dit natuurgebied zijn in 2008 een aantal windmolens geplaatst. Hierover is veel discussie geweest bij de plaatselijke bevolking en allerlei actiegroepen. Ik zou zeggen ga kijken en oordeel zelf.

Dan via zandwegen tussen de akkers door naar de Hollenberg bij Aalten. Na het passeren boerderij Eskes, een mooi oud boerderijtje in originele staat wordt er nog weer even door een bos geslingerd om dan vervolgens langs de spoorbaan naar het startpunt te fietsen.

Terug naar overzicht