Totaal aantal GPStroutes
GPStracks Motor- Fiets- Mountainbike- Skeeler- Wandel & Kanoroutes
Totaal aantal GPStroutes
6085 GPS routes
   
Waypoint, Navigatie & Communicatie

rss feed

rss feed

Uitleg over Rss

Add to Google

 

:: Wandelroute in de provincie Antwerpen ::
 
 
Naam v/d route: Boudewijnpad
Startplaats: Olen
Afstand: 9 km
Geplaatst op: 29-09-2010
Start CoŲrdinaat: N 51.173732   -   E 4.902960
Honden? Het is toegestaan om de hond mee te nemen tijdens deze wandeling
"Net als in Brussel, Parijs of Londen wordt men er geboren, trouwt en sterft men er"

Dit is een fragment uit het boek ’Brief aan Boudewijn’ van Walter van den Broeck. In dat boek leidt de jonge Walter de jonge Boudewijn rond in zijn geboortedorp. Van die rondleiding is nu een wandelpad gemaakt: het Boudewijnpad. Dit pad krijgt een meerwaarde door de strategisch aangebrachte bordjes met typerende citaten uit het boek.

Korte biografische nota.

Walter van den Broeck werd op 28 maart 1941 als kind van een Duitse moeder en een Vlaams-Filippijnse vader op het nummer 45 aan de Olense Koperstraat geboren. In 1967 debuteerde hij met de roman ’De troonopvolger’. Na tien jaar in het onderwijs en vijftien jaar in de reclame werkzaam te zijn geweest, werd hij in 1987 fulltime schrijver van romans, toneelstukken, tv- en filmscenario's, hoorspelen en columns. Hij was medeoprichter van het literaire tijdschrift HEIBEL en redacteur van het NIEUW VLAAMS TIJDSCHRIFT. Zijn werk werd in binnen- en buitenland bekroond. Zowel voor zijn theater als zijn proza ontving hij de Driejaarlijkse Staatsprijs. Voor ’Brief aan Boudewijn’ kreeg hij de Dirk Martensprijs en de prestigieuze Henriette Roland Holstprijs.

Belangrijkste publicaties.

Proza
Aantekeningen van een stambewaarder
Brief aan Boudewijn
Het Beleg van Laken (4-delig)
Amanda en de widowmaker
Verdwaalde post

Toneel
Groenten uit Balen
Tot nut van het algemeen
Greenwich
Au Bouillon Belge
Het proces Xhenceval
De bloemen, de vogels, de gruwel

Film
Blueberry Hill
Brylcream Boulevard

Beste Wandelaar,

Al jaren wilde ik een boek schrijven over de cité, de arbeiderswijk van de toenmalige Societé Génerale Métallurgique de Hoboken, en dan vooral over dat deel van de Koperstraat waar ik op 28 maart 1941 het levenslicht zag. De opgave was niet gering. Jarenlang zocht ik naar een geschikte vorm. Beroemde voorgangers hadden ook over straten geschreven, ik denk aan Louis Paul Boon met zijn 'De vergeten straat'. Maar zelfs Boon ontsnapte niet aan de dwingende eis van het romangenre, en bediende zich van romanhelden (of in dat geval antihelden). lkzelf wilde zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid blijven, en in de cité kwamen nu eenmaal geen helden of antihelden voor. Het hoofdpersonage van mijn boek moest de cité zelf worden! Maar hoe doe je dat zonder vervelend te worden? De naderende 150ste verjaardag van België moet mij hebben ge?nspireerd, vooral omdat die samenviel met het begin van de federalisering, het uiteenvallen van het land, zeg maar. Dat vond ik iets tragisch hebben. Het is iets als doodgaan op je verjaardag. Ik beeldde mij het verdriet van koning Boudewijn in, en van het een kwam het ander. Ik schreef de koning een brief - de langste die hij ongetwijfeld ooit heeft ontvangen. Daarin leid ik hem enerzijds terug naar het begin van zijn koningschap, het jaar 1950, en anderzijds door de cité van mijn eigen jeugd.

’Brief aan Boudewijn’ is een eresaluut aan al die eenvoudige citéewoners van weleer, die mij het belangrijkste hebben geleerd wat een mens kan leren: liefde, solidariteit, samenhorigheid. Als de aandachtige en gevoelige wandelaar van die dingen na al die jaren straks nog een glimp opvangt, dan zal het uitstippelen van het Boudewijnpad niet vergeefs zijn geweest.

Walter van den Broeck

Alle info op: www.wandelpeters.be

Deze GPSroute is u aangeboden door:     Jan Van den Eynde
 
     Er zijn nog geen reacties op deze route aanwezig.  
 
Reactie op deze route Toevoegen 

  
Over GPStracks | Adverteren | Overeenkomst | Kontakt

 


Bestellen Onroute Fietskaart

Bestellen Onroute Motorkaart

Bestellen Onroute 1001 Routes

Bestellen Onroute Wandelkaart Bekijk uw eigen track op Google-map

 Etsch Adige fietsroute
 Liempde tot Neuerburg en
 Wandelen door de bergen
 Lahnstein naar Nassau en
 Rondje om Markelo
 Lahnstein-naar Niederwer
 Sallandse Heuvelrug en T
 Elfstedentocht 2018
 rondje Zenderen - Gietho
 Sightseeing in Voeren
 Rondje Scouwen-Duiveland


Overzicht alle GPS routes

Download Google-Earth

www.fietsen.123.nl

www.fietsen.123.nl

fietsroute.org

jooble.co.nl
jooble-be.com