Totaal aantal GPStroutes
GPStracks Motor- Fiets- Mountainbike- Skeeler- Wandel & Kanoroutes
Totaal aantal GPStroutes
6114 GPS routes
   
Waypoint, Navigatie & Communicatie

rss feed

rss feed

Uitleg over Rss

Add to Google

 

:: Wandelroute in de provincie Limburg ::
 
 
Naam v/d route: Zammelen - Tongeren
Startplaats: Zammelen
Afstand: 18 km
Geplaatst op: 09-09-2009
Start CoŲrdinaat: N 50.813325   -   E 5.406306
Honden? Het is toegestaan om de hond mee te nemen tijdens deze wandeling
Zammelen - Tongeren Het dorpje Zammelen is het vertrekpunt van deze landschapswandeling. Historische kerkwegen leiden je door een heuvelend landschap. Tijdens de wandeling maak je kennis met een grote variatie van de natuur: hellingbosjes, poelen, hoogstamboomgaarden. Dit is het heuvelland van Vochtig Haspengouw, het ligt in het overgangsgebied van laag naar midden België. De zandlagen liggen er op waterdichte kleilagen zodat er vele bronnen gevormd worden.

Zammelen - Tongeren Het gebied van deze wandelroute wordt nauwelijks doorkruist met wegen. Er is bijna geen toerisme, het landschap is nog oorspronkelijk, een oerlandschap. De wandeling is tot stand gekomen door verschillende paaltjesroutes bij Zammelen te combineren en uit te breiden tot Tongeren. De route begint bij de kerk en wordt linksom gelopen. Halverwege komen wij in Tongeren, hier kun je terecht bij een van de vele cafés op de Grote Markt. Wij komen achtereenvolgens langs de volgende punten:

Zammelen - Tongeren
Natuurreservaat Zammelen

Dit is gelegen in de vallei van de Mombeek. Het riviertje meandert door natte beemdengebieden. Wij treffen hier heel wat zeldzame plant- en diersoorten aan. Ook de das heeft in dit gebied een vaste stek gevonden.

Zammelen - Tongeren
Voormalige spoorlijn

In Jesseren gaat de route over de voormalige spoorlijn Tongeren - St.-Truiden. Ook komen wij langs een voormalig stationnetje, dat in 1879 is gebouwd, tegelijk met de spoorlijn. Na de tweede wereldoorlog, met de opkomst van het vrachtvervoer, werd de lijn ontmanteld. Nu maakt het tracé deel uit van het fietsknooppunt netwerk.

Zammelen - Tongeren Tongeren

Tongeren is de oudste stad van België en heeft een Romeinse oorsprong. Gedeeltes van een Romeinse stadsmuur en een aquaduct zijn hier nog de overblijfselen van. De Romeinen hebben in de 2e eeuw een stadsmuur gebouwd en later, in de 4e eeuw een tweede stadsmuur. Opvallend is dat de tweede stadsmuur binnen de eerste ligt, meestal is dit andersom. Tongeren was een belangrijke stad want slechts vier steden ten noorden van de Alpen werden van een stenen stadsmuur voorzien. Tijdens de wandeling komen wij langs resten van de eerste stadsmuur, deze ligt een heel eind van het huidige stadscentrum af.

Zammelen - Tongeren Aquaduct

Het Romeinse aquaduct was, zoals veel Romeinse aquaducten, een kanaaltje bovenop een aarden wal. Het aquaduct was oorspronkelijk 20 kilometer lang. Drie kilometer hiervan zijn nog goed zichtbaar in het landschap, dit is de Beukenberg. Hier komen wij tijdens de wandeling overheen. Door 1800 jaar erosie is de wal afgeplat. Het moet enorm veel mankracht gekost hebben om deze wal, die plaatselijk ruim 10 meter hoog is, te bouwen.

Zammelen - Tongeren Kasteel van Betho

Dit kasteel ligt vlak buiten Tongeren en werd gebouwd op het einde van de 17de eeuw. De zuidoostelijke hoektoren, opgetrokken in mergelsteen is beduidend ouder dan de rest. Hij werd wellicht opgericht in 1478 en vormt het enige overblijfsel van het oudere vroegmiddeleeuws kasteel. De eerste ons bekende bewoner van dat vroegere kasteel was Arnold van Betu die in 1272 overleed.

Zammelen - Tongeren Attractiepark Ooit

Dit attractiepark werd in juni 2007 geopend maar bijna drie maanden later ging het failliet. Het was de Tongerse versie van Het Land van Ooit in het Nederlandse Drunen. Het was een sprookjeswereld met uitgesproken Romeinse accenten. Allerlei problemen gingen aan de sluiting vooraf. Zo nam reeds bij de opening de directie ontslag. Verder waren er veel te weinig bezoekers.

Zammelen - Tongeren Kasteel van Rooi

Het kasteel van Rooi in Neerrepen ligt in de vallei van de Fonteinbeek. Het herenhuis bestaat uit een hoofdgebouw, twee zijvleugels en een binnenplaats. De noordelijke vleugel bevat het enige overblijfsel van het primitieve kasteel, namelijk een drie meter hoge muur uit silex met hoekstenen in mergel. In de 18de eeuw was het kasteel volledig omgeven met vijvers. Nu rest nog alleen de vijver aan de westkant.Deze GPSroute is u aangeboden door:     A van Dalen
 
     Er zijn nog geen reacties op deze route aanwezig.  
 
Reactie op deze route Toevoegen 

  
Over GPStracks | Adverteren | Overeenkomst | Kontakt

 


Bestellen Onroute Fietskaart

Bestellen Onroute Motorkaart

Bestellen Onroute 1001 Routes

Bestellen Onroute Wandelkaart Bekijk uw eigen track op Google-map

 Montfoort - Lekdijk
 Fiets en wandel route Lu
 Wandeling Needse Berg
 Ten Cate rit 2018
 BdR mtb route
 11 Dorpenroute rond Tilb
 Wandeling Landgoed Overi
 Rondje Twente / Gelderla
 Rondje Utrecht Gouda en
 Rondje Gildehaus Duitsla
 rondje Am Knittenberg in


Overzicht alle GPS routes

Download Google-Earth

www.fietsen.123.nl

www.fietsen.123.nl

fietsroute.org

jooble.co.nl
jooble-be.com