Totaal aantal GPStroutes
GPStracks Motor- Fiets- Mountainbike- Skeeler- Wandel & Kanoroutes
Totaal aantal GPStroutes
6114 GPS routes
   
Waypoint, Navigatie & Communicatie

rss feed

rss feed

Uitleg over Rss

Add to Google

 

:: Wandelroute in de provincie Drenthe ::
 
 
Naam v/d route: Wandeling Exloo-Lofar
Startplaats: Exloo
Afstand: 9 km
Geplaatst op: 03-05-2006
Start CoŲrdinaat: N 52.882457   -   E 6.862381
Punt 1 U ziet rechts de Schaapskooi met z?n 150 schapen. Deze kudde gaat dagelijks met de scheper meestal de hei op. Vertrek om 11.00 uur en komt om 17.00 uur terug.

Met de kerst wordt in deze schaapskooi een kerstdienst georganiseerd.Ieder jaar de zaterdag voor Pinksteren wordt het Schaapscheerderfeest gehouden. De kudde wordt dan van haar dikke wintervacht ontdaan.

Even verder ziet u links het gemeentehuis van de gemeente Borger-Odoorn. Door de herindeling van gemeentes Borger en Odoorn is het gemeentehuis in Exloo blijven bestaan en is verbouwd met de architectenbureau Alberts en Van Huut, dat onder meer ook tekende voor het Gasunie gebouw in Groningen en het inmiddels oude hoofdgebouw van ING in Amsterdam.
De gemeente is na de herindeling ontstaan uit de gemeente Borger en de gemeente Odoorn.
Beide gemeentes hadden ongeveer 13000 inwoners. Nu dus een gemeente van 26000 inwoners. De gemeente bestaat uit een zand en veen gedeelte.
Op het zandgedeelte vind u met name de toeristische bedrijven en in het veen gedeelte treft veel landbouw aan.
Punt 2 Dit wandelcafé is 29 oktober 2002 geheel tot grond toe afgebrand en is zoals u ziet weer geheel in ere hersteld.
U krijgt tijdens de wandeling een fraai uitzicht naar het veenkoloniaal gebied. Even later ziet u het woonwagenkamp van Exloo, rechts

Punt 3 Links ziet u de oude melkfabriek, hier is men met nieuwbouwplannen bezig.

Punt 4 Deze spoorbaan liep van Gieten naar Emmen.In de begin jaren diende het als personen en goederen vervoer de laatste jaren echter alleen goederen vervoer. Hoofdzakelijk werd er kolen en kunstmest vervoerd. Zo rond 1950 is deze spoorverbinding opgeheven.

Punt 5 Hier komt u net buiten het dorp en hier kunt u heel duidelijk de glooiing van de Hondsrug waarnemen. De hondsrug is een glooiingsrug die loopt van Groningen naar Coevorden.

Punt 6 Bij Exloo ligt het centrum van LOFAR, ?s werelds grootste radiotelescoop. LOFAR staat voor Low Frequency Array, lage frequentie telescoop. LOFAR bestaat uit een glasvezelnetwerk dat zich uitstrekt over de Noordelijke provincies en daar buiten.

Aan dat supersnelle netwerk worden voor wetenschappelijk onderzoek naar het Heelal duizenden kleine antennes gekoppeld. Een supercomputer in Groningen (IBM blue Gene) die biljoenen rekensommetjes per seconde kan uitvoeren zorgt voor de verwerking van alle signalen uit het verre Heelal. De computer bootst als het ware een schotelantenne na met een diameter van 350 km. Daarmee kunnen voor het eerst beelden gemaakt worden van het ontstaan van het Heelal vlak na de Oerknal, ca 15 miljard jaar geleden.In het centrale gebied tussen Exloo en Buinerveen komen ruim 6000 kleine antennes te staan. In dat gebied zal op den duur ook een groot natuurgebied ontstaan.

Op het netwerk worden ook andere meetinstrumenten (sensoren) voor wetenschappelijk onderzoek aangesloten. Met geofoons, een soort microfoontjes 10 meter diep in de grond - worden de diepe aardlagen bestudeerd en bijvoorbeeld kennis verkregen over grote en kleine aardbevingen.

Ook voor het gedetailleerd in de gaten houden van de groei van gewassen op een akker worden agro-sensoren aan het LOFAR netwerk gekoppeld. In de toekomst zullen nog meer soorten sensoren aangesloten worden op het uitgestrekte netwerk. LOFAR is niet alleen ?s werelds grootste radiotelescoop, LOFAR is een heel modern sensornetwerk voor wetenschappelijk onderzoek. Dat is ook Drenthe !!! Informatie: www.lofar.nl

Punt 7 Als u in de eerste bocht bent dan is links de voormalige vuilstortplaats. Deze is nu met 50 cm. Schone grond bedekt en er grazen regelmatig schapen.

Deze GPSroute is u aangeboden door:     Dirk Jan Lekkerkerker
 
 
Aantal reacties op Wandeling Exloo-Lofar : [1]  
 
15-12-2008 Fam. Zuur
Gisteren 14 dec. 2008 deze route gelopen. Eerste keer met de GPS ! Een prachtige route. Alleen het stuk langs de Buinerweg was een min punt. Volgens ons is er wel een goede altenatief voor.
Tijdens de route krijg je een prachtig uitzicht op de Hondsrug. Je waant je ven in het buitenland.

Harry en Marlies
 
 
Reactie op deze route Toevoegen 

  
Over GPStracks | Adverteren | Overeenkomst | Kontakt

 


Bestellen Onroute Fietskaart

Bestellen Onroute Motorkaart

Bestellen Onroute 1001 Routes

Bestellen Onroute Wandelkaart Bekijk uw eigen track op Google-map

 Montfoort - Lekdijk
 Fiets en wandel route Lu
 Wandeling Needse Berg
 Ten Cate rit 2018
 BdR mtb route
 11 Dorpenroute rond Tilb
 Wandeling Landgoed Overi
 Rondje Twente / Gelderla
 Rondje Utrecht Gouda en
 Rondje Gildehaus Duitsla
 rondje Am Knittenberg in


Overzicht alle GPS routes

Download Google-Earth

www.fietsen.123.nl

www.fietsen.123.nl

fietsroute.org

jooble.co.nl
jooble-be.com