Appelscha hunebed

Lengte: 12 km, datum gepubliceerd: 13-03-2005Download deze route
Deze wandeling van ongeveer 12 kilometer begint bij het VVV-kantoortje aan de rand van het bos in Appelscha. Er is daar voldoende parkeergelegenheid aanwezig.

De wandeling leidt eerst naar het kanaal, dat door Appelscha stroomt. Zo'n anderhalve eeuw geleden is (Nieuw-)Appelscha ontstaan als veendorp. Een kanaal was nodig voor de afvoer van de turf.
Nadat u ongeveer een halve kilometer langs de Opsterlandse Compagnonsvaart bent gewandeld, passeert u de kleine villa Augustinus State. Hierin was vroeger het kantoor van de Compagnons gevestigd, dus van de veenbazen. Recht tegenover deze villa begon het eerste zijkanaal. Deze zijkanalen werden wijken genoemd.
Nadat u het kanaal (de vaart) verlaten hebt, komt u door een kleine bos. Dit wordt "Het Bergje" genoemd. In het midden van het bosje is een vijver uitgegraven, waarbij een kleine heuvel is ontstaan (de berg).
Na dit bosje gaat u het open veld in. Links hebt u uitzicht op de tv-toren van Hoogersmilde.
Nadat het fietspad een scherpe bocht naar rechts heeft gemaakt, ziet u na ongeveer 300 meter rechts een kleine hoop stenen. Volgens mij is dit het enige echte hunebed van Friesland.
In Gaasterland (zie mijn wandeling door het Rijser Bosch) bevindt zich ook een steenhoop, die lange tijd voor een hunebed werd aangezien. Tegenwoordig is men er van overtuigd dat dat geen hunebed was.

Nadat u de snelweg bent overgestoken, hebt u eerst rechts en even verderop links een plas. De laatste plas is de Apepoel. U vervolgt uw weg richting het Aekingerzand (of Grote Kale Duinen). Op weg daar naartoe passeert u een mooi stukje beukenbos. Deze route leidt maar kort langs het Aekingerzand. Er is een doorsteek door het Aekingerzand opgenomen op deze site.
Nu gaat u rechtsaf richting een heide- en zandgebied dat de Kraaiheipollen heet. Dit gebied wordt ook wel de Kleine Kale Duinen genoemd. Het laatste gedeelte van de wandeling voert langs de afrastering van het voormalige sanatorium in Appelscha. Nu is het een verzorgingstehuis geworden.
Ongeveer 300 meter voor het einde van de wandeling passeert u Het Theehuis. U kunt daar eventueel schuin links aanhouden en over het hoogste punt van het vaste land van Friesland lopen (De Belvedere). Er is daar een uitkijktoren.

Horecagelegenheden zijn er aan het begin- en eindpunt van de wandeling. Helaas moet u voor onderweg zelf iets meenemen

Terug naar overzicht