Totaal aantal GPStroutes
GPStracks Motor- Fiets- Mountainbike- Skeeler- Wandel & Kanoroutes
Totaal aantal GPStroutes
6114 GPS routes
   
Waypoint, Navigatie & Communicatie

rss feed

rss feed

Uitleg over Rss

Add to Google

 

:: Wandelroutes Overig ::
 
 
Naam v/d route: Hardangervida Skitour
Startplaats: Finse
Afstand: 119 km
Geplaatst op: 27-09-2006
Start CoŲrdinaat: N 60.601950   -   E 7.503770
Finse - Haukelisette 119km Tourlanglauftocht Noorwegen.

Hardangervida Skitour
Een 7 daagse kampeer tourlanglauf tocht (119 km) in het oosten van de Hardangervida in Noorweg. Een hele mooie oversteek van Noord (Finse) naar Zuid (Haukelisette fjelstube) over het wat ruigere gedeelte van de Hardangervida.

Hardangervida Skitour
We hebben er zeven dagen over gedaan met etappes van 12 tot 19 km. Er zijn weinig hutten tijdens de tocht dus het komt aan op kamperen en goed orienteren. De route is niet gemarkeerd dus een GPS doet wonderen. Er zijn ook dagen met complete white-out waarbij orienteren op zicht of kompas erg moeilijk of onmogelijk kan zijn en verdwalen of van een rotswandje afkukelen is erg eenvoudig.

Hardangervida Skitour
Houd ook rekening met eventuele extra dagen ivm slecht weer. Het kan er hard waaien. Ervaring met winterkamperen en de spullen die je daarbij gebruikt is wel een vereiste ! Aan de rand van de meren is het vaak eenvoudig om de bovenste ijslaag kapot te hakken en het kwelwater dat boven de onderste ijslaag ligt te gebruiken voor drinken en koken.

Hardangervida Skitour
Wij waren in de laatste maand van februarie en de temperatuur was de eerste twee dagen continu minus 26 celsius en de overige dagen min 15 graden. Een lekker warme slaapzak en dikke expeditie mat is dus geen overdreven luxe.

Hardangervida Skitour Neem ook ijzerdraad en gereedschap (leatherman) mee om eventueel een kapotte binding (overkwam ons ook) te repareren. En natuurlijk een schep. En een spuitbusje vellenlijm is ook handig.
Een slede per persoon of twee sledes per groepje van drie gaat goed (wel vellen onder je skies). Exclusief water 2L, benzine 2L, skies + stokken, slee, schoenen (aan) en kleding op lichaam niet meer dan 19 kilo meenemen. Inclusief water (Alleen thermosflessen !) en benzine in Noorwegen dus ongeveer 25 kilo te verdelen over slede en dagrugzak.

Hardangervida Skitour
Sledes (pulka?s) te huur bij bergsportzaken in NL en kunnen (inclusief spullen) mee het vliegtuig in samen met de skies als "odd luggage" (vergeet niet dit maximaal twee dagen van te voren te melden aan de luchtvaart maatschappij). Vanuit luchthaven in Oslo (hier kun je ook eventuele overbodigheden in lockers doen) met de trein naar station Oslo en vandaar in ongeveer 5 uur met de trein naar Finse.

Hardangervida Skitour Als je met meerdere mensen bent kan/moet iemand eerst nog even in de buurt van het station brandstof (twee liter per persoon was ruim voldoende) en eventueel heerlijke vriesdroog maaltijden (Real Turmat) kopen.
Dezelfde dag nog twee kilometertjes van het station vandaan de tent opzetten (of op het station zelf natuurlijk). Dan na zeven (of meer of minder) dagen aankomst in Haukelisette berghut genieten van het ongelooflijk luxe buffet en Sauna!.
Van Haukelisette met de bus naar Oslo en ?s avonds weer naar Amsterdam vliegen.

Hardangervida Skitour

De tracks zijn zoals ze zijn opgenomen door mijn Garmin GPS60. Neem vooral genoeg van die dure lithium ! penlight batterijen (Energizer) mee. Zijn meer dan twee keer zo duur maar die lithium dingen gaan echt vier keer zo lang mee. Ook bij min 26 ! En nog licht en minder milieu belastend ook.

Hardangervida Skitour De tocht was vooraf gepland met een gescande 1:100.000 (toch zeer gedetaileerde) kaart van de Hardangervida (Statens Kartverk nr 2591).
Gescande kaart (12.5 meter/pixel) geimporteerd en gecalibreerd in Ozi-explorer.
(kaartprojectie Universal Transverse Mercator, UTM zone 32V, kaartdatum WGS84).
Gechecked door het juiste raster (lat/lon 10 minuten) in Ozi aan te zetten en te vergelijken met het raster zoals geprint was op de kaart.

Hardangervida Skitour
Ook handig om alles in Ozi-3D te bekijken (alleen van noordelijkste deel is geen hoogte data hiervoor) Van de kaart alle dagetappes met daarop de lat/lon coordinaten in de kantlijn en inclusief de tracks en waypoints uitgeprint en meegenomen. Was erg handig in dichte mist !

Hardangervida Skitour Op dag 1 hebben we een alternatieve stijlere route genomen (zie track) dan de normale eenvoudige winter route van de kaart (de normale route is misschien wat handiger op de eerste dag tenzij je wilt en kunt lachen tijdens de afdalingen met de sledes:)
De tocht doen van zuid naar noord is zeer onhandig ivm een erg stijle eerste dag vanaf haukelisette.

Veel plezier !

Deze GPSroute is u aangeboden door:     Jeffrey Ringrose
 
 
Aantal reacties op Hardangervida Skitour : [1]  
 
16-10-2006 sjef wester
Jeffrey,
Mooi verhaal. Ik was zoals je weet een medetourgenoot. De garmin heeft ons heel goed geholpen. Mede door jou en onze ervaring heb ik ook een Garmin gekocht. Komend jaar ga ik weer en nu met eigen GPS.
 
 
Reactie op deze route Toevoegen 

  
Over GPStracks | Adverteren | Overeenkomst | Kontakt

 


Bestellen Onroute Fietskaart

Bestellen Onroute Motorkaart

Bestellen Onroute 1001 Routes

Bestellen Onroute Wandelkaart Bekijk uw eigen track op Google-map

 Montfoort - Lekdijk
 Fiets en wandel route Lu
 Wandeling Needse Berg
 Ten Cate rit 2018
 BdR mtb route
 11 Dorpenroute rond Tilb
 Wandeling Landgoed Overi
 Rondje Twente / Gelderla
 Rondje Utrecht Gouda en
 Rondje Gildehaus Duitsla
 rondje Am Knittenberg in


Overzicht alle GPS routes

Download Google-Earth

www.fietsen.123.nl

www.fietsen.123.nl

fietsroute.org

jooble.co.nl
jooble-be.com